1 Mei betekende niet alleen een vrije dag en auto's in brand steken, maar ook: Liesbet woont exact een half jaar in Hamburg. Tijd voor een tussentijdse balans:
Top 5 : Daarom hou ik van Hamburg, Duitsland1. Moinmoin, Mahlzeit, Tschüss: Ik ervaar de Hamburgers als opener dan de Vlamingen. Op het werk groet iedereen elkaar op de gang, wenst smakelijk eten en een fijne avond bij het 's avonds richting poort lopen - ook al ken je elkaar van haar noch pluim. Ook op de bus, in de winkel of op straat knopen mensen veel sneller een gesprek aan. En ik denk eigenlijk dat ik als Vlaamse in Duitsland op veel meer hartelijkheid, gastvrijheid en interesse voor mijn vaderland mag rekenen dan de gemiddelde Duitser in Vlaanderen.
2. Duitse taal: Ik hou nog steeds van Duits, van haar grammatica, van de prachtige lange zinsconstructies, van de nieuwe woorden en uitdrukkingen, van elke keer dat ik het gevoel heb me precies en mooi te kunnen uitdrukken.
3. Het intellectuele Duitsland: Duitsland is een land van denkers en dichters, wordt gezegd. Mij ligt het intellectuele en rationale Duitsland zeker beter dan een flamboyant en temperamentvol warmer zuiders land. Ik neem nog wel eens de tijd om wat uitgebreider over de kranten hier te schrijven, maar mijn wekelijkse "
Die Zeit" en occasionale "
Frankurter Algemeine Zeitung" zijn een verrukking voor het verstand: hier vind je lange en diepgaande artikels over belangrijke thema's, waar tijd en moeite genomen wordt om achtergrondinformatie te geven en verschillende nuances en meningen te belichten. Het spijt me dat te moeten te zeggen, maar het is een contrast met de
Standaard die de split van K3 op de voorpagina zet, waar de billen van Paris belangrijker lijken te zijn dan de overlevingsstrijd van een heel continent en waar de lange weekendartikels doorgaans gaan over de oppervlakkige zieleroerselen van een soap-spelende BV. Ja, ik lees die pulp op de standaard online ook, maar eigenlijk wil dat niet in mijn krant.
Op de openbare radio
Deutschlandfunk hoor je interviews die gerust eens 10 minuten of langer mogen duren, waar politici of opiniemakers dieper moeten gaan dan losse feitjes of slogans, maar waar ze ook de tijd krijgen om een gefundeerde mening te geven. (Maar ik geef toe dat deze radio me vaak te zwaar is en dat hier meestal
Peeters en Pichal of
Feyten en Fillet via Internet door de boxen speelt).
4. Water, brede lanen, sport: Hamburg, de mooiste stad ter wereld. Ik ben goed op weg er mijn hart aan te verliezen. Hamburg ligt aan de monding van de Alster in de Elbe. Terwijl de Elbe een brede stroom met
containerhaven is, bestaat de Alster uit een wirwar van kleinere vertakkingen door heel Hamburg die dan uiteindelijk samen nog even een
groot en een klein meer vormen voor ze in Elbe verdwijnen. De stad is dus vol water (meer bruggen dan Venetië, Amsterdam en Londen samen, meldt de reisgids trots). Typisch voor de Hamburgse stadsarchitectuur zijn de
statische witte of rood-bakstenen herenhuizen langs brede lanen met veel bomen. Een positief neveneffect van het platbombarderen van de stad in de oorlog? Vrijstaande eensgezinswoningen zijn er amper, maar ik vind de Hamburgse straten veel mooier dan het Vlaamse patchwork van fermettes, bungalows, villa'tjes en andere huizen die vooral zoveel mogelijk van de buurman moeten verschillen. En Hamburg schijnt ook een sportstad te zijn: twee belangrijke voetbalploegen (die me verder scheissegal zijn, zelfs al winnen ze de uefa-cup), handbal, ijshockey, elke jaar een marathon en triathlon,... Maar ook de "gewone" mensen schijnen hier meer aan sport te doen en Philips laat zich daarin niet onbetuigd. Dus ga ik nog steeds regelmatig fitnessen, maar zit ik intussen ook in de Philips-kayak-club, organiseer ik een loopwedstrijd mee en ben ook zelf al met een vriendin gaan joggen en komt er waarschijnlijk binnenkort nog de Philips-badmintonclub bij.
5. Brood en taart: Ik ben verloren voor het vaderland: ik vind het Duitse brood intussen lekkerder dan het Vlaamse. Die stevige smaak, die enorme variatie aan zaadjes en pitten, en combinatie van zuur en zoet in mijn ontbijt... heerlijk. En ook de Duitse taarten, met veel enthousiasme en tijd klaargemaakt, rijkelijk voorzien van room en Sauerkirschen doen me het water in de mond lopen. Wanneer is er weer iemand jarig op het werk?
Top 5 : Daarom mis ik Leuven, Vlaanderen (misschien zelfs België) wel eens1. Vrienden en familie: Daar is niet veel uitleg voor nodig: gelukkig kende ik al twee mensen in Hamburg voor ik hierheen kwam en leer ik steeds meer mensen kennen, maar vergelijkbaar met Leuven is mijn sociale leven niet. Op elk moment van de dag bij vrienden kunnen binnenvallen, ongegeneerd onnozel doen en zomaar wat samen ondernemen zonder energie te steken in het elkaar leren kennen,... dat zal hier ook nog even duren.
2. Op de fiets: De staat van de fietspaden en het gedrag van andere weggebruikers is hier zo vreselijk dat het frustratie nummer 1 is. En de moeite waard om er binnenkort eens een aparte blogpost aan te wijden om al mijn ergernissen kwijt te kunnen. Leve de Leuvense fietspaden! Leve de Leuvense voetgangers die zich niet om de haverklap voor een fiets gooien! Leve de Leuvense automobilisten die (binnensmonds vloekend) hun plaats kennen: achter de fiets.
3. Eten, behalve brood en taart: 350 soorten worst in de supermarkt, maar geen vers lamsvlees. Massa's soorten melkchocolade, maar amper een lekker bittere fondant en eigenlijk niets wat vergelijkbaar is met cote d'or. En ik mis de kruiden die ik ken van Delhaize, supermarktkip die meer dan 4 euro per kilo kost en niet voornamelijk uit water bestaat, stoofvlees in de kantine, erop vertrouwen dat een restaurant wat er goed uit ziet ook redelijk lekker eten zal serveren. Ach ja, ik vind hier intussen bijna alles wat ik wil en thuis kook ik gewoon lekker, maar de Duitse keuken heeft me nog niet kunnen overtuigen. Er zijn heel goede restaurants en er zijn ook ongetwijfeld veel Duitsers die lekker koken (dat heeft Markus in Leuven meer dan genoeg bewezen en de kookcursus die ik bij Philips organiseer kon meteen op heel veel belangstelling rekenen), maar ik heb nog steeds het gevoel dat de gemiddelde mening toch is dat het voornaamste kwaliteitscriterium bij eten de hoeveelheid is en dat wat verfijning in een gerecht als tijdsverspilling geldt. En dat mijn collega's me de hele tijd plagen door laatdunkend te doen over Belgische keuken (ze schijnen overtuigd dat Belgen onder koken enkel frituren verstaan), doet er geen goed aan.
4. Nederlands. Ja, Duits is mooi, maar af en toe ben ik helemaal ontmoedigd wanneer ik weer eens accusatief en datief door elkaar haal in een uitdrukking of een umlaut mis in mijn werkwoordvervoeging. Of ik het ooit perfect ga kunnen...? Tot ik me zo vlot kan uitdrukken als in het Nederlands, zal er ook nog wel water door de Elbe moeten vloeien. En vooral: het is soms zo ontzettend vermoeiend een hele dag Duits te spreken en te denken, op naamvallen en konjuktieven te letten. Vaak ben ik na het werk zo uitgeput dat ik eerst een paar uur in bed kruip voor ik weer tot iets zinnigs in staat ben.
5. Kuskus. Duitsers zijn wel iets afstandelijker dan Vlamingen, begroeten en afscheid nemen met een kus zoals bartje dat in eerste ir succesvol in onze vriendenkring heeft ingevoerd, wordt hier doorgaans vreemd bekeken.
Top 5: Rare jongens, die Duitsers: waarover ik me verbaas1. Punks en alternativo's: De concentratie raar gekleurde haren, stukken metaal door lichaamsdelen en tatoeages ligt in Duitsland onzettend hoog. Zelfs de meest braaf uitziende huisvrouwen vinden het blijkbaar nodig zichzelf permanent te laten beschilderen. En bij sommige jongeren in de bus vraag ik me af hoe ze dat in godsnaam doen om hun haar 15 cm omhoog te laten staan (echt waar, 15 cm is niet overdreven, maar ik durfde geen foto te maken).
2. Schoolsysteem: Het schoolsysteem is hier wel wat anders dan in Vlaanderen, ik denk dat een Duits kind in een Vlaamse school zich in een gevangenis waant. Het credo schijnt vrijheid en verantwoordelijkheid te zijn. Om te beginnen hebben ze maar een halve dag school. De overheid probeert voorzichtig om toch eens hele schooldagen in te voeren, maar dan roeren woeste ouders zich die overtuigd zijn dat het ware kindermishandeling is een kind tot half vier op school te houden en dat die arme tere kinderzieltjes tenonder zouden gaan aan meer school. (Dat alle andere Europese kinderzieltjes dat schijnen te overleven, komt blijkbaar bij niemand op - en dat moeders dus eigenlijk wel moeten thuisblijven om die kindjes om 12u op te vangen, is mijn grote zorg.) Huiswerk schijnt hier grotendeels vrijwillig te zijn, ze krijgen wel hopen opgaven, maar mogen blijkbaar vaak zelf kiezen of ze het maken of niet. Tot in het laatste jaar middelbaar staat een aanzienlijk deel van de punten op "medewerking in de klas". Ook aan de universiteit moeten studenten veel meer eigen keuzes maken: de studierichtingen zijn veel gespecialiseerder, ze moeten veel vroeger hun eigen vakkenpakket samenstellen en kiezen hoeveel vakken en examens ze dat semester gaan doen en voor hun thesis moeten ze vaak zelf maar een onderwerp en promotor zoeken. Ik weet nog niet goed wat ik ervan moet denken, het maakt de Duitse kinderen en studenten wellicht zelfstandiger en volwassener, maar anderzijds vallen er ook veel tussen de mazen van het net zonder dat er iemand zich daar veel om bekommert, en duren studies hier soms wel érg lang.
3. Roken: Waarom mensen roken is mij een raadsel en ik ben niet van plan het ooit te ontdekken, want ik hou mijn longen liever schoon, maar hier in Duitsland zijn er duidelijk veel meer rokers dan in Vlaanderen. Op Philips staan er op elke verdieping plexiglazen soortement telefoonkotjes met een stevige afzuigkap waar ze hun nicotine en teer kunnen inhaleren. Ik heb er dus geen last van, maar snap niet waarom er hier zoveel meer mensen roken.
4. Rebellen: Duitsers staan bekend als plichtsbewust en braaf. Het is niet zo erg als het cliché, maar wat vooral grappig is, is dat quasi elke Duitser wel even moet benadrukken dat hij helemaal niet zo braaf is! Ze willen allemaal zo graag losjes en rebel zijn, en verkondigen bijna trots dat ze in Duitsland ook wel eens belasting ontduiken of dat ze wel eens door het rood durven fietsen. Zo schattig :-)
5. Doctortitel: In Duitsland schiet je maatschappelijk aanzin met een doctortitel de hoogte in, wat vind ik meestal grappig en vaak onzin vind. Als mijn bank of mutualiteit me opbelt, is het konsquent "Frau doktor Roose", waar ik me helemaal niet in herken. Maar toegegeven, het heeft me geholpen: zonder dr. voor mijn naam had ik mijn appartment niet gekregen. Hoewel de dr. hier na een doctoraat officieel bij je achternaam hoort, wilde de stad Hamburg me zo niet registreren, omdat mijn titel niet op mijn belgische identiteitskaart staat. En ze keek me nog wantrouwiger aan, toen ik zei dat er wellicht ook maar één land ter wereld is waar ze dat wél op de identiteitskaart zetten...