zondag 18 oktober 2009

Zondag in Hamburg

Een typische zondag in Hamburg begint met een uitgebreid ontbijt, kaas en worst voor de man des huizes, chocoladekorreltjes en choco voor de vrouw. En beide eten graag een boterham met uit Vlaanderen geïmporteerde speculaaspasta.

Bemerkt ook het ronde brood in het midden: ik heb mijn eerste zelfgebakken brood gemaakt! Rozijnenbrood, het rook zo lekker dat ik niet het geduld had om eerst de camera te halen en dan pas te proeven.


Na het ontbijt wordt er dan eerst geskypet met Nieuw-Zeeland, en wanneer Nieuw-Zeeland gaat slapen, gaat Hamburg naar de fitness. Eerst de speculaaspasta er weer af sporten en dan uitgebreid sauna en platte rust met de krant. Terug thuis hebben we dan weer honger, en dan eten we warme Pflaumenstrudel,

terwijl we "Sendung mit der Maus" kijken.
De "Sendung mit der Maus" is een kinderprogramma, maar de gemiddelde leeftijd van de kijkers schijnt bij 39 te liggen - vooral omdat ouders en grootouders meekijken met de kinderen natuurlijk. Maar het is echt ook voor volwassenen nog leuk: elke aflevering wordt er "iets ingewikkelds" uitgelegd op kindermaat, maar zonder kinderachtig of overdreven sensationeel te doen. Vaak gaat het over hoe dingen gemaakt worden en wordt er uitgebreid en met vertraagde beelden getoond hoe het productieproces werkt - volgens mij zeker goed om kleine kindjes tot ingenieursstudies te motiveren. En voor afgestudeerde ingenieurs is het ook nog leuk, want wij proberen zo snel mogelijk te raden wat er deze keer gemaakt wordt - dat vertellen ze namelijk niet elke keer in het begin. Vandaag heb ik zo geleerd hoe een fietsketting precies gemaakt wordt! Dat begint dan met grote machines die de verschillende stukjes van zo'n kettingdeeltje maken, maar het gaat ook over metaal harden door verhitting en afkoeling, over schuren met zand en olie, over hoe die ketting uiteindelijk machinaal in elkaar gezet wordt,...

Maar TV kijken blijft beperkt tot Sendung mit der Maus, daarna moeten de huishoudelijke klussen gebeuren. Falk repareert fietsen of vijst een nieuw Ikea-krukje in elkaar (zodat ik ook aan de bovenste plank van de kast kan), en ik schilder het nieuwe kruidenrekje en krukje in een leukere kleur.

En joepie, daarna is het weer tijd voor eten - deze keer het avondeten.
En als tussendoor ook het eten van morgen al klaargemaakt is en de was opgehangen, blijft nog een beetje avond over, en daar ga ik nu van genieten.

3 opmerkingen:

Bart zei

Liesbet, je ziet er nogal magertjes uit, ook wel slank genoemd, is het eten in Duitsland toch je dat niet?

Unknown zei

Uhm ..

Liesbet ...

Zie ik daar een nieuw kruidenrekje?

Slik.

Liesbet zei

Ik kan het uitleggen, Johan, ik kan het uitleggen!