zaterdag 5 februari 2011

Belgisch koken

Tijd voor een kook-postje, per slot van rekening is dat mijn tijdintensiefste hobby. Vrijdag kwamen M. en D. op bezoek en heb ik "Belgisch" gekookt. Hieronder foto's en recepten: als er iemand tips heeft om het nog lekkerder te maken, laat van je horen...

Voorgerecht: Tomate crevette
Daarvoor is mayonaise nodig, dus eerst:
Mayonaise
Ingrediënten
2 Eidooiers
1 tl dijonmosterd
1 tl witte wijnazijn
2 tl citroensap
beetje zout
beetje peper
2.5 dl zonnebloemolie

Bereiding
Laat de ingrediënten op kamertemperatuur komen.
Splits de eieren.
Doe de dooiers, mosterd en azijn in een kom en roer ze door elkaar.
Voeg, terwijl je roert, eerst druppelsgewijs de olie toe. Als dat goed mengt, kan je langzaam sneller toevoegen, maar niet meer dan een dun straaltje tegelijk.
Voeg citroensap toe en breng op smaak met peper en zout.


En dan de echte tomate crevette:
Ingrediënten
4 tomaten
200 gram grijze gepelde garnalen
1 citroen
3 el mayonaise
1 tl tomatenpuree (geen ketchup!)
beetje cayennepeper
scheutje whisky
2 el room

Bereiding
We mengen de mayonaise met de tomatenpuree, whisky en de room en brengen op smaak met cayennepeper.
Indien de saus te roze ziet voegen we een weinig mayonaise bij, indien ze te bleek blijft wat tomatenpuree.
We snijden de kopjes van de tomaten, hollen ze uit en verwijderen alle pitten.
We vermengen vervolgens de garnalen met onze cocktailsaus en vullen met het bekomen mengsel de tomaten op.
We serveren met een blaadje groen, een stukje citroen en een stengeltje peterselie.

Dat ziet er bij mij dan zo uit:


Hoofdgerecht: Stoofvlees met frietjes en mayonaise
Ingrediënten
600 gr stoofvlees
1 ui
2 wortels
2 laurierblaadjes
10 zilveruitjes
1 flesje bruin sterk bier
snee brood
beetje mosterd
1 pakje stoofvleeskruiden van Knorr...

Bereiding
Braad in een kookpot (geen pan) het vlees rondom bruin en bak op het einde de uien nog even mee.
Giet bier en water over het vlees tot het onder staat. Voeg de laurierblaadjes en de andere groenten toe.
Besmeer de boterham dik met mosterd en leg de boterham met de besmeerde kant naar onder op het vlees.
Laat een paar uur zachtjes stoven.
Roer er dan de stoofvleeskruiden door en laat nog minstens 20 minuten zachtjes koken: nu moet je regelmatig roeren om aanbakken te vermijden.

Daarbij hoort een slaatje, verse mayonaise (zie boven) en natuurlijk frietjes! In beschaafde landen maak je die in de frietketel, maar in landen waar maximaal 1% van de bevolking in het genot van de luxe van een eigen frietpot is, ben je soms gedwongen ze in de oven te maken...



Dessert: Chocolademousse
Ingrediënten
5 eieren
2 dl room
2 zakjes vanillesuiker
250 g pure chocolade

Bereiding
Smelt de chocolade au-bain-marie of in de microgolfoven met een beetje water.
Scheid de eieren.
Meng de gesmolten chocolade met de eigelen en de vanillesuiker in een kom. De chocolade moet voldoende afgekoeld zijn om stollen van het ei te voorkomen!
Klop de room stijf. Voeg toe en meng voorzichtig onder de chocolade.
Klop de eiwitten stijf. Voeg toe en meng voorzichtig.
Verdeel over potjes, en laat enkele uren stijf worden in de koelkast.

Dan kan je dat nog een beetje versieren met fruit, slagroom, koekjes, stukjes chocolade,...
Met dank aan onze gasten voor de foto's en vooral voor het fijne gezelschap!

3 opmerkingen:

saskia zei

Mijn stoofvlees gaat als volgt:

1 Ajuin stoven, (+- 500g) vlees aanpakken in grote vlakke kookpot. Dan water toevoegen (zodat alles onder staat), verse thijm en laurier (ik neem toch altijd klein bundeltje van elk) toevoegen, net als wat zout en peper. Als het geheel kookt op laagst mogelijke stand (gas vuur in mijn geval) laten doorkoken voor 1.5-2u. Dan komen de geheime ingredienten: Een goede scheut Wiskey/Bourbon, 3 theelepels luikse siroop, moster (naar smaak) and een boterham. Het geheel nog 1.5 u laten stoven. Moest je saus te dik worden, dan kan je wat water toevoegen.

Anoniem zei

njam njam klinkt al super lekker

mijn tips
- tomaat crevette: wachten tot het beter weer is (:P) dan zijn de tomaten op zijn lekkerst)
- stoofvlees: als je je echt eens verveelt, vindt onze nationale trots (over wiens bolleke ik net niet kon wrijven in Lyon vorige maand) dat het zo moet http://www.njam.tv/recepten/vlaamse-stoverij-de-klassieker: dat het zo moet
- chocomousse: een torentje maken met de koekjes van oreo (zonder dat wit) en bovenop een quenelle van mascarpone, eigeel, limoensap, suiker en zeste van limoen

zusje 2

Liesbet zei

't Is duidelijk wie de verfijndste kok van de familie is :-) Maar het stoofvlees van ons mama is toch lekkerder dan dat van Peter, hoor.