* Wist je dat in Nieuw-Zeeland alles omgekeerd is? Ze rijden er links, in het Zuiden is het kouder dan in het Noorden en de slotjes van de toiletten draaien de andere kant op. Vooral dat laatste is echt wennen.
* Fietsers en voetgangers worden in Nieuw-Zeeland voornamelijk als hinderlijke obstakels beschouwd. Voor fietsers geldt: "die bastards betalen geen belasting op benzine en dragen dus niet bij aan het aanleggen en onderhouden van wegen (wat met de opbrengst van die belasting gebeurt), dus hebben ze ook geen rechten". Voor voetgangers geldt: "als je te voet gaat, heb je tijd te veel. Dus kan het geen kwaad dat je nog wat langer moet wachten". Dus zijn er op veel kruispunten maar 3 zebrapaden in plaats voor vier: die voetganger kan toch wel drie keer wachten tot het groen wordt voor hem, hij heeft toch tijd te veel. Als er überhaupt als zebrapaden zijn. Op een druk rond punt heb ik toch wel ongeveer 10 minuten nodig gehad voor ik me tussen het verkeer durfde wagen om de straat over te steken. Daarbij is mijn zonnebril dan ook nog op de grond gevallen en voor ik terug kon gaan om hem op te rapen, was hij in 749 stukjes versplinterd :-( De universiteit ligt ook aan een 4-baans-straat, waar blijkbaar gemiddeld één student per jaar overlijdt na aangereden te zijn. Dat schijnt "collateral damage" te zijn. Bon, ze zullen niet allemaal op het groene licht gewacht hebben, maar er zijn zo weinig verkeerslichten en het duurt altijd zo lang voor ze groen worden, dat ik er wel begrip voor kan opbrengen...
* Er zijn drie soorten kiwi's: kiwifruit, kiwivogel en kiwimens. Kiwifruit is welbekend, kiwimens zijn gewoon de Nieuw-Zeelanders zelf. Kiwivogel is die vogel die niet kan vliegen. Er zijn een paar van die niet-vliegende vogels, die met man en macht verdedigd worden tegen uitsterven. Erg lastig, nu er zoogdieren rondlopen in Nieuw-Zeeland, die er niet waren toen de vogels besloten zo lui te worden dat ze alleen nog op de grond rondscharrelen. Er wordt enorm veel moeite geïnvesteerd om ze toch in leven te houden: zo worden kiwi-eieren door vrijwilligers verzameld op de plekken waar kiwi's in het wild leven, dan worden ze uitgebroed en worden de jonge vogeltjes naar een hermetisch afgesloten en zoogdieren-vrij eiland gebracht waar ze opgroeien. Als ze groot genoeg zijn, wordt er dan weer een legertje vrijwilligers ingezet om de beestjes te vangen en weer naar hun geboortebos te brengen. Volwassen dieren overleven namelijk wel, maar eitjes en jongen niet. Een zoologe die we ergens als gids hadden was de enige die een beetje twijfel had over hoe lang dit moest volgehouden worden: "these birds are so stupid, they are doomed to become extinct."
* Behalve die ene zoologe lijkt wel iedereen overtuigd van de jihad tegen de geïmporteerde dieren. In het bijzonder ratten en opossums (een soort buideldier, ongeveer zo groot als een kat) moeten het daarbij ontgelden. In souvenirwinkeltjes kan je handschoenen, navelwarmers (ja echt, ik weet ook niet wie dat verzonnen heeft) en sjaaltjes uit opossum-vacht kopen onder motto "alles voor ons vaderland!".
* In Nieuw-Zeeland krijgt iedereen hetzelfde pensioen, onafhankelijk van wat voor werk je voordien gedaan hebt en hoelang je gewerkt hebt. (Er is wel een minimum aantal jaar nodig en het is verschillend voor alleenstaanden en koppels.)
* Als je Nieuw-Zeelands brood in een papieren broodzak steekt, wordt de zak snel bijna doorzichtig van de vetvlekken. Ze doen er precies veeeel meer boter in dan de doorsnee Europese bakker.
* Kiwi's zijn geen doetjes. Zo zijn er weinig huizen met verwarming en nog minder huizen met isolatie. Brrr in de winter...
* Nieuw-Zeeland is het land van de "extreme sporten": skydiven, bungeejumpen,... We werden zo elke morgen gewekt met ijselijke kreten van de mensen die van de skytower sprongen (hoogste toren van het Zuidelijk halfrond en de overbuurman van bartjes appartement). Het is weer wat anders dan een haan, maar misschien ga ik die ochtendlijke kreten nog wel missen als ik weer in mijn Hamburgse bed lig.
Een update, eindelijk...
10 jaar geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten