Voor het avondeten was ik vanavond uitgenodigd door een franse student die in Hamburg op Erasmus is. We bleken met een achtkoppig gezelschap aan tafel te zitten: de Fransman, 3 Mexicanen, een Chileense, een Braziliaanse, een Tsjechische en ik. Mijn CLT-cursus Spaans kwam van pas in dat taalbad, waar vooral Spaans en Duits aan bod kwamen, gekruid met wat Engels en Frans. En de muzikale Mexicanen hielden het niet bij het spreken van die talen, maar barstten tijdens het gesprek ook voortdurend in zingen uit. Ik voelde me net in een musical, en snapte regelmatig geen snars van wat er gezegd/gezonden werd (maar dat gold ook wel voor de rest van de tafel).
't Was in elk geval erg gezellig, het eten was heel lekker (verse soep! gebraad! perfecte meringues! appeltaart!) en mijn meegebrachte Duvel en Leffe vielen erg in de smaak. Ze snapten niet dat ik er zelf geen slok van hoefde :-) Leuke avond dus, en ik heb nu in Hamburg een grote keuken waar ik terecht kan als ik ook eens wil gaan koken. En ik heb een beetje geproefd van het beruchte Erasmus-fenomeen.
Wort des Tages: feuern, entlassen, freisetzen (alle drie: ontslaan, maar dan van minder formeel naar formeler taalgebruik), verzerren (vervormen), Wortmeldung (in een vergadering: iets wat je als publiek nog wil zeggen, "Gibt es noch eine Wortmeldung?" vraagt de voorzitter dan aan het publiek), col (kool, maar dat is dus een Spaans woord)
Een update, eindelijk...
10 jaar geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten