woensdag 1 april 2009

Ik weet waarom ik schattig ben!

Vandaag was het de laatste les Duits: ik heb nu een mooi certificaatje om te bewijzen dat ik geen enkele les gespijbeld heb en ben hier in Hamburg een paar vrienden rijker. Maar vanaf nu fiets ik op woensdagavond dus niet meer langs de Binnenalster...

... om dan 10 minuutjes later aan de mannetjes op hoge poten voor het statige Goethe-instituut aan te komen....

Voor de laatste les hadden we een andere leerkracht, die gespecialiseerd is in uitspraak. Haast elke Duitser waar ik hier meer dan 2 zinnen mee wissel, hoort dat Nederlands mijn moedertaal is, maar als ik dan vraag hoe ze dat horen, kunnen ze het nooit uitleggen. Ze benadrukken alleen maar dat ik best goed spreek en dat het superschattig is, en dat ik het vooral niet moet veranderen. Zelf dacht ik dat het de "r" was die er niet helemaal uitkomt zoals het hoort.

Maar deze nieuwe leerkracht hoorde niet alleen dat Nederlands mijn moedertaal is, maar ook dat ik uit Vlaanderen kom en niet uit Nederland. En ze kon me ook uitleggen wat ik nu eigenlijk fout doe: de "tz" moet ik scherper uitspreken, bij de "n" mijn mond meer zijwaarts opentrekken, de "u" lager uitspreken, de "d" harder maken en de "n" ook uitspreken als ze op het einde van het woord komt. En ze heeft gelijk! Toen ze mij met lichte overdrijving nadeed, klonk ze inderdaad precies als de Nederlandse Philips-managers die hier altijd dapper Duits spreken op vergaderingen :-)

Je snapt dat waarschijnlijk niet, maar ik ben haast euforisch. Al jaren vraag ik me af wat ik nu eigenlijk aan mijn uitspraak moet veranderen om niet mijn hele leven "schattig" te blijven, en nu weet ik het eigenlijk! Dus als ik flink oefen, kan ik binnenkort misschien feilloos omschakelen tussen "Liesbet wil serieus genomen worden en netjes Duits spreken" en "Liesbet wil ook wel af en toe schattig lijken"! Daar heb ik het wel voor over om minstens twintig keer na elkaar "Gummihandschuhe" te zeggen voor het eindelijk juist was...

Vlijtig oefenen zal er de komende dagen niet inzitten, want ik pak zo meteen mijn koffer voor een lang weekend Vlaanderen. Als ik er tenminste raak, want mijn bestelde Thalys-treintickets zijn niet aangekomen. Even wat frustratie van me afschrijven... Van de drie infonumers op de Duitse Thalys-website is er eentje van de Duitse spoorwegen die niet snappen waarom hun telefoonnummer op die website staat, maar die je wel laten bellen naar een nieuw nummer, waar ze ook niks van Thalys weten. Die geven dan uiteindelijk nog een ander nummer, waar je het antwoordapparaat van Thalys krijgt dat zegt dat ze (om 17u) niet bereikbaar zijn. De twee andere nummers zijn in Belgie en in Frankrijk en gewoon helemaal niet bereikbaar vanuit Duitsland (om nog maar te zwijgen van de hoge telefoonkosten).
Op de website stond wel in kleine lettertjes dat ik met mijn reserveringsnummer (nooit gekregen, alleen een code die uit letters bestaat en letters zijn geen nummer) naar een Duits treinstation moest gaan, me daarmee een nieuw ticket laten geven, daarvoor nog eens betalen en een of ander specifiek formulier vragen waarmee ik dan van Thalys mijn geld kon terugkrijgen. Ik dus braaf naar het station, Hamburg Hauptbahnhof, waar de vriendelijke mevrouw aan de internationale balie nog nooit van dat formulier gehoord had en met mijn code ook niks kon aanvangen. Haar collega's al evenmin. Dus heb ik ook geen nieuw ticket gekocht en zullen we morgen wel zien hoe hard ik ruzie krijg met de conducteurs op de Thalys.
Als de trein überhaupt komt, want bartje heeft ook een keer op een Thalys-trein staan wachten die nooit kwam, waarna Thalys met uitgestrekt gezicht beweerde dat hij er wel was geweest.

Geen opmerkingen: